Home > Uncategorized > Houtkachel op Centrale verwarming aansluiten

Houtkachel op Centrale verwarming aansluiten

7 september 2009
4365_aansluiting_cv_haard_1

Verschillende keren lees ik op internet over enthousiastelingen die een houtkachel met een CV aansluiting willen kopen. Dit klinkt mooi, met de warmte van de houtkachel verwarm je ook de centrale verwarming en daarmee dus je hele huis of kantoor.
Er zit hier wel enkele nadelen aan. Als eerste moeten er cv-leidingen worden gelegd naar de kachel die wellicht lelijk in het zicht komen te liggen. Als de houtkachel brandt moet de CV pomp altijd draaien; ook daar moet iets worden op gevonden. Nu zijn er installatiebeschrijvingen verkrijgbaar maar houdt er rekening mee dat zelf knutselen hieraan levensgevaarlijk kan zijn. Als een overdrukbeveiliging onjuist wordt geïnstalleerd kan dit leiden tot een stoomexplosie die zonder moeite een gevel eruit blaast. Ook moet de houtkachel nog steeds warmte kunnen afgegeven als de radiatoren warm genoeg zijn. Daarvoor is een buffervat van minimaal een paar honderd liter noodzakelijk, wat niet te ver van de houtkachel geplaatst kan worden.
Een houtkachel brandt het best en schoonst bij een zo hoog mogelijke verbrandingstemperatuur. De waterleidingen in de kachel koelen het vuur echter af, met als gevolg een onvolledige verbranding, vuile ruitjes, roet in de schoorsteen etc. Wanneer de leidingtemperatuur in de kachel onder de 65 graden komt, condenseren de rookgassen en ontstaat er een zwarte teerachtige smurrie in de kachel. Dit is wel op te lossen met een thermomix, maar een CV houtkachel brandt in principe nooit ‘schoon’. Er zijn wel goede CV houtkachels verkrijgbaar maar dit zijn zgn houtvergassers, die bij zeer hoge temperatuur branden. Dit zijn vrij forse apparaten die niet echt geschikt zijn voor in de woonkamer. Hou bij CV haarden/kachels ook rekening met een stevig houtverbruik en een daarbij horende houtopslag.

  1. wouter annes
    4 oktober 2010 om 11:59

    Eclips aqua,bypass klep open, 89% rendement, bypas klep dicht 93%. zelf gemeten 😉

  2. Erik
    2 oktober 2010 om 09:27

    rendementen boven de 90% lijken me iets rooskleurig maar bv de Altech Eclipse Aqua heeft een automatische bypass klep waardoor toch een hoog rendement kan worden behaald. Dit is dan wel een Top-range product, goedkope CVhaarden zitten nog steeds in het laag rendement segment.

  3. wouter Annes
    30 september 2010 om 09:12

    Inderdaad, achterhaald.de tegenwoordige hout/cv kachels kunnen doordat de warmte niet meer in de vuurhaard, maar in de rookgassen zitten rendementen halen van boven de 90%.Dit is vergelijkbaar met een redelijk moderne houtvergasser.

  4. Stefan Hoogland
    14 augustus 2010 om 09:20

    Achterhaalde informatie over houtkachels op cv. De moderne houtkachel op cv heeft een rendement van 80% of hoger en heeft een zeer lage CO, CO2 en fijnstof uitstoot, en is gekeurd volgens de nieuwe Duitse normen. Bovendien is in veel gevallen een buffervat niet eens meer nodig, als het systeem niet veel kleiner is dan het nominale vermogen van de houtkachel. Met een dubbele beveiliging (temperatuur en druk) is de moderne houtkachel op cv net zo veilig als uw gasgestookte cv ketel.Wat wel juist is, is dat een houtvergasser, het rendement kan verhogen naar ongeveer 90%. Maar deze systemen worden vaker in de industrie of zeer grote woningen ingezet.De moderne houtkachel op cv is een goede, tegenwoordig schone en zeker veilige oplossing om duurzaam te verwarmen. Let daarbij wel op het nieuwe keuringslabel DIN+ van na maart 2010.

  1. No trackbacks yet.
Reacties zijn gesloten.